Mines de Bauxita - Miralles

Ja tenia moltes ganes de visitar algún dels molts jaciments de Bauxita que hi ha per la geografia catalana. La bauxita és un dels típics minerals que es venen en caixetes de cartró 4x4 i es clar, un dels primers minerals que vaig col•leccionar de nen.

Ha plogut tant i tant des que els meus pares hem donaven diners per comprar aquestes caixetes a la papereria de la Maria, just sota de casa, fa 20 anys, imagina’t!

Ara he decidit anar a buscar-les una mica més lluny, però ja a la propia pedrera. Per proximitat i facilitat d’accés decidim com a introducció visitar les Mines de Bauxita de Miralles, no se si aquestes mostres són d’aquesta pedrera, però de segur que son de la mateixa zona.

Despres d’una aproximació a peu absolutament lamentable per una petita errada d’interpretació del GPS, arribem al peu de la pedrera amb un parell d’esgarrinxades. No habia interpretat que a la pedrera es pot arribar perfectament a peu per un camí ben ample. I es que darrerament anar pel dret, bosc a traves com a les Rogaine per interceptar pistes forestals, és un vici difícil d’amagar.
En aquesta pedrera es pot observar un contacte discordant entre calcàries triasiques i calcàries eocèniques, que son les més clares i just al peu, trobem la mineralització bauxitífera de rebliment de cavitats d’origen kàrstic, que van ser explotades a cel obert entre 1930 i 1965. 

La bauxita en realitat és considera una roca formada per Boehmita, Diaspor i Gibbsita, tots tres minerals molt difícils de identificar de visu.
Amb les Bauxites sempre pasa el mateix, hi ha tantes varietats de colors i formes com pedres hi ha al terra, per tant, només fotografiem una desena d’exemplars per fer palesa aquesta particularitat. Fixeu-vos també que la bauxita és un dels màxims exponents de l’hàbit oolític o pisolític. Vegeu l'entrada Guia-Hàbits Cristal·lins





Entre les Bauxites, també hi ha l’Alumogel, que té una aparença vítria, l’hematites, que és el responsable de les coloracions vermelloses, la limonita, que provoca les coloracions grogenques i la caolinita, que proporciona la coloració blanca.





Tot i que es citen molts més minerals i/o indicis, només acabo trobant uns petits cristalls de calcita i un nòdul de goethita de bon tamany.

En principi, aquestes bauxites es van explotar per obtenir compostos d’alumini, però si vols saber per que pot servir la bauxita, doncs mira l’entrada Que fem amb la Bauxita? 

Entrada: Setembre 2012

No hay comentarios:

Publicar un comentario