Turisme - Museu Mines Bellmunt


“La mina Eugènia està situada al peu del Turó del Sarraí, a 400 metres del poble de Bellmunt. El seu pou principal, anomenat Sant Jacint, té una profunditat de 405 m i arriba fins a la planta onzena. Des d’aquí, un contrapou de 155 metres condueix a la planta quinzena. La novena planta comunica amb la vuitena de la mina Regia. També s’hi van obrir pous de menor importància amb sortida a la superfície, utilitzats per a facilitar els desplaçaments fins al pou principal i per a la ventilació de les llargues galeries, algunes de les quals arriben fins al 1.000 metres de longitud”

Com sempre passa en aquests casos, la visita al museu de les mines de Bellmunt ofereix només la punta de l’iceberg del complex miner subterrani que s’estén per les entranyes de Bellmunt del Priorat. Però quina punta!

Aquesta punta és absolutament interessant, absolutament fascinant, absolutament didàctica i absolutament recomanable per visitar.

La visita al Museu de les Mines de Bellmunt es pot dir que s'estructura en dos grans blocs, el propi del museu i la visita subterrània a la mina Eugènia.

Començarem per la visita a l'interior de la mina.

Fora de la parafernàlia habitual de posada de cascos blancs, blaus, vermells i grocs vaig tenir la possibilitat de fer la visita coincidint amb una nena francesa que anava en cadira de rodes. 

Entrada a la mina
L'entrada a la mina Eugenia, que al plafó de les mines és l’anomenada “sortida d’emergència”, es troba just al costat d’on descansen recolzades les rodes de politja d’un castellet metàl·lic.

Politjes
Baixem doncs les escales que ens portaran 35 metres avall, a la flamant planta 1 de la mina Eugenia.

Escales d'accés
La nena amb cadira de rodes va salvar aquest desnivell acompanyada pel personal del museu per una rampa situada a l'altra banda, arribant fins i tot abans que la resta al punt d’inici de la visita. 


Visita interior a la mina
Aquest fet em va sorprendre molt gratament, perquè va fer exactament el mateix recorregut que la resta del grup, per això hi ha en trams concrets un tramex que facilita la rodada sobre aquells punts on hi ha tendència a la formació de fangs, per tant, una molt bona solució.


Detall del tràmex per facilitar el pas i la rodadura
La visita és molt i molt interessant, però és que l'interior és fantàstic. La buidada de mineral ha creat un laberint didàctic espectacular. No vull posar imatges del conjunt perquè de veritat que és molt recomanable visitar-ho i trobar-se de cop amb aquest món subterrani.

Detall de l'interior
La visita guiada és molt completa i les explicacions són força entenedores. L'itinerari també compta amb plafons divulgatius i recreació de diversos espais que et situen en el temps i en els mètodes de treball de la mina. Són aquests plafons un dels punts més forts que sense dubte recomano a tothom que quan estigui allà pari atenció amb ells.

Plafons explicatius del mètode d'explotació
De fet expliquen el que el Guia ens està ensenyant pel que fa al tipus d'explotació i són el complement perfecte per comprendre com explotaven el mineral. "Avanç, Realç i calderilla" de veritat, pareu atenció, llegiu els plafons, escolteu al guia i mireu al voltant, comprendreu com funcionava aquesta mina i per extensió entendreu com funcionaven molts dels forats per on ens hem ficat tots aquests anys.

Com ja he dit, no vull posar fotos del conjunt, perquè prefereixo que aneu i ho gaudiu allà dintre, és espectacular, posaré només alguns detalls, així que a la visita sobretot, no pareu de fixar-vos en els detalls i els racons fascinants.
Mina Eugènia - Vistes a l'abisme

Mina Eugènia - Estaca pel filat

Mina Eugènia - Precipitacions 

Mina Eugènia - Detalls interiors

Mina Eugènia - Galeria inundada

Mina Eugènia - Bifurcació 

Mina Eugènia - Estalagmites

Mina Eugènia - Galeria endins

Mina Eugènia - Mineralitzacions

Mina Eugènia - Perforem?

Mina Eugènia - El pas del temps
Com ja s'ha apuntat al principi, si poguéssim continuar la visita i baixar pel pou als nivells inferiors fins al nivell nou podríem arribar al nivell vuit de la Mina Regia. i des d'allà pujar al nivell 2 de la Mina Regia Antiga, però això malauradament i necessàriament no ho podrem veure pas.
Mina Eugènia - Escales cap al segon nivell
Després de fer-ne tot el recorregut interior fins al pou principal, donarem la volta i sortirem per una rampa cap a l'aparcament del museu.

Rampa de sortida al aparcament
Tornarem cap al museu amb una pregunta al cap, I que feien amb tot aquest mineral? si si, lingots de plom.

Producte acabat, els lingots de plom
I com els feien, doncs l’explicació la tenim allà mateix.

Vista general de l'exterior
Un castellet, recuperat de la veina mina Renània, domina el conjunt miner, amb el permís de la casa de les Mines, que es troba en cotes superiors. Al peu del castellet hi ha el cartell-guia de les instal·lacions.

Guía de les instal·lacions
Anem a veure el museu pròpiament dit, format per diversos edificis recuperats de les instal·lacions de la mina Eugènia, on destaquen principalment la Refineria, que és on s’ubica la sala d’audiovisuals i La foneria, que és on s’ubica l’espai museïtzat.

Així doncs iniciem la visita al museu per la Foneria. Darrerra els gruixuts murs derruits de l'antiga foneria s'aixeca la recepció i l’exposició principal.

Foneria
Aquí podem fer un repàs de la història de la minería del plom, des de la geología del jaciment, les mineralizacions associades, el proces d'explotació i el tractament del mineral per arribar a les aplicacions finals del plom. Hi ha molta informació aquí, des dels minerals presents, fins a documentació dels propis treballadors de la mina, de tot, molt complert i interessant. A continuació, un parell d'exemples dels productes que es feien amb plom:

Utilització del plom per fer munició
Utilització del plom per fer fundes de cable i canonades
A la foneria podem veure també un video que ens explica tot plegat.

Audiovisual
Sense sortir de la foneria, podem anar a la refinería, on es troba l’espai audiovisual. Es una mescla d'imatges i representacions tipus holograma de les feines molt ben lograda, una història molt interessant que et transporta i situa dins l'activitat diaria de les labors. Molt recomanable.

Refineria
Edifici de la Refineria
I ja una vegada en l'exterior podem gaudir de la resta de les instal·lacions.
La 3 ja la coneixem, es l'entrada a la Mina Eugènia.

Entrada a la mina
Detall interior
El 4 són els lavabos i el 5 és el taller mecànic, ara aula d'aprenentatge i exposició

Edifici de la Fusteria
Rentador

Rentador operatiu. Arxiu CEC

Treballadors al rentador. Arxiu CEC

Pou mestre "Sant Jacint"

Sortida de la gabia i vagoneta al fons

Castellet

Vista del castellet
Basses de rentat


i molts més espais, plens de detalls:

Castellet

Vagoneta

Radis
Xemeneia al fons i Refineria i Foneria en primer terme i al darrera els filtres 

Filtres de la foneria
En definitiva, tot un encert. Un museu que compleix amb escreix les expectatives didàctiques. Una opció molt recomanable per entendre la minería del plom al Priorat, sense dubte, l'epicentre de la mineria metàl·lica catalana.

Visita:     Agost 2014
Publicat: Febrer 2016 

Fotografia de portada i les antigues en B/N: Arxiu Fotografic del Centre Excursionista de Catalunya. 

Bibliografia: Quaderns de didáctica i difusió nº 15 del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

No hay comentarios:

Publicar un comentario